Nechci tu rozepisovat dlouhý příběh. Spíš se pokusím o popis toho, jak probíhala má cesta od vpáčených bradavek (tuhých kráterků namísto bradavek) po kojení bez jakýchkoli pomůcek.
- injekční stříkačky cca 2 hodiny denně a formovače bradavek cca 9 hodin denně (2 měsíce před porodem) -
Inspiroval mě systém Niplette, nechtěla jsem ale za to dát částku v řádu 1000Kč. Koupila jsem si tedy v lékárně dvě injekční stříkačky, seřízla jsem vršky, vystřihla díry na starém tričku a podtlakem stříkačky jsem si bradavky začala vytahovat. S tímto "modelem" (prostě ze mě trčely dvě stříkačky) jsem chodila asi dva měsíce před porodem, samozřejmě pouze doma, vždy večer po práci a pokud možno když manžel nebyl doma, protože to moc přitažlivě nevypadalo :o). Začátek vytahování bradavky bolel, ale relativně za chvíli bolest ustala. Postupně byly začátky vytahování méně bolestivé, jak se bradavky stávaly poddajnějšími. Přes den do práce jsem pak nosila formovače bradavek. Nejprve jsem měla pocit, že to je malý tlak na to, aby to pomohlo. Ale jedna laktační poradkyně mě do toho povzbudila a taky stříkačky jsem mohla nosit přes den jen tak dvě hodiny.
- kojení s kloboučky a formovače bradavek ve dne i v noci (2 týdny po porodu) -
Při porodu jsem stříkačky ani formovače neměla. Když mi našeho Filipa přitlačili po porodu k prsu, měla jsem zase ty svoje "kráterky". Filípek se tedy neměl čeho chytit. Křičel a já měla pocit, že z toho dostane trauma a nebude chtít kojení. Celý první den Filip zvracel plodovou vodu. Byl jí plný, takže se nedivím, že nechtěl nic přijímat. Druhý den po porodu nám řekly, abychom začaly kojit. Nasadila jsem kloboučky. Filip se chytil dobře. (Určitě pomohlo i to, že jsem měla hodně mléka. Trochu mi vytékalo už i při těhotenství.) Kojení s kloboučky fungovalo, ale bylo to samozřejmě trochu obtěžující. (Po každém kojení jsem je chodila mýt, vyvařovlala jednou týdně, občas mi je Filip vypinkl rozmáchlou ručičkou, ...). Stříkačky už jsem po porodu nenosila, formovače ano a to i v noci. Formovače měly několik funkcí: jednak v určité míře udržovaly bradavky vytáhlé, dále sbíraly mléko a také působily jako protitlak při nalévání prsou.
- kojení bez kloboučků a formovače bradavek ve dne i v noci (3. týden až konec 2. měsíce po porodu) -
Od třetího týdne jsem začala kojit bez kloboučků. Asi týden mě bolela jedna bradavka, ale použila jsem mastičku Bepanthen a také jsem si bradavku mazala vlastním mlékem a bradavka se zahojila. Stále jsem však nosila formovače. Měla jsem obavy, že bez nich se mi bradavky zase zatáhnou. Nevýhodou bylo, že zřejmě tím tlakem se mi vylévalo mléko z prsu. Sice do kalíšků formovače, ale při předklonu mi mléko vytékalo skrz oblečení.
- kojení bez kloboučků a žádné pomůcky na formování bradavek (od 3. měsíce po porodu) -
Po dvou měsících jsem tedy pokusně formovače vyndala. Do dalšího kojení za tři hodiny jsem měla zase kráterky, ale stačilo je jen na bocích zmáčknout a bradavky se zase vyšťouchly. Filip se chytil. Když se to podařilo i po šestihodinové pauze mezi kojeními, odnesla jsem formovače do krabičky a od té doby, kromě podprsenky s kojícími vložkami, nic na prsou nenosím a vesele kojím naše dítko bez jakýkoli plastových prostředků.
Komentáře